Page content

article content

10 Tips om veiliger te internetten

Om veilig te kunnen internetten is het raadzaam om voorzichtig te zijn op het internet en met uw software. In dit

artikel geef ik u  10 tips om veiliger op het internet te gaan.

 

1) Wees voorzichtig en bescherm uw privacy

U kunt een aantal dingen doen om uw privacy te waarborgen. Allereerst
uw draadloze netwerk controleren op veiligheid. Dit kunt u doen door de router
te laten versleutelen en de beveiliging van de Wifi te checken. Handig is om dit door iemand te laten doen die daar verstand van heeft. Ook kunt u kijken op volgend artikel van de consumentenbond , waarin uitgelegd staat hoe dit moet.
https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/controleer-je-draadloze-netwerk . Ook kunt u veiliger internetten via een anonieme VPN-verbinding. Wat VPN is en hoe het werkt kunt u in het volgende artikel vinden van Plus Online. https://www.plusonline.nl/veilig-online/veilig-internetten-met-een-vpn-hoe-werkt-dat .

2) Phishing herkennen

Phishing is een vorm van internetfraude. Via nep e-mail of nep-advertenties proberen internetfraudeurs uw gegevens in te laten voeren, met als doel om
daar misbruik van te maken. Om te weten waar u op moet letten om dit te voorkomen kunt u de volgende video bekijken: https://youtu.be/5bnuQO5aNMg 

3) Goede en betrouwbare wachtwoorden

Goede wachtwoorden maken is voor 71% van de mensen in Nederland een bekend en lastig probleem blijkt uit onderzoek van het programma Tros Radar. Mensen vinden het moeilijk om diverse wachtwoorden te onthouden en de juiste wachtwoorden te maken. Tros Radar Tv heeft er een programma item aan gewijd, waarin goede informatie wordt gegeven over het toepassen van een hulpmiddel om de juiste wachtwoorden te maken, die ook nog eens op “militaire” wijze versleuteld zijn. De video vindt u hier: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/21-11-2016/hoe-onthoud-je-je-wachtwoord

4) (gratis) Virusscanners

Wanneer u een oude Windows versie heeft word er over het algemeen aangeraden om een aparte gratis virusscanner te installeren, zodat u beschermt bent tegen allerlei soorten virussen op uw computer of laptop. Wanneer u Windows 10 heeft staat er al automatisch Windows Defender op. Dat is eigenlijk
van zichzelf al een virusscanner. En goed ook. Desondanks houdt het programma niet alles tegen. Een goede virusscanner houdt bijna alles tegen en is tegenwoordig wel van belang om uw computer of laptop veilig te houden.
De volgende virusscanners zijn de bekendste en meest betrouwbare:

– AVG antivirusscanner (free)
– Avast! Free antivirus
– Avira Free Antivirus
Naast de gratis virusscanners heeft u tegenwoordig ook nog de mogelijkheid om via uw internetprovider een virusscanner tegen een gereduceerd tarief aan te vragen. Informeer daarover bij uw internetprovider.

5) Het updaten van verouderde software

Om veilig op internet te kunnen is het handig om de programma’s Adobe Reader en Flash op uw pc te updaten. Adobe reader wordt tegenwoordig veel gebruikt om grote teksten of bijlages te kunnen lezen. Deze worden dan toegevoegd in Adobe Reader. Met Flash kunt u de website inhoud tegenwoordig lezen. Het is een programmatje wat er voor zorgt dat u animaties, video en webinhoud veilig kunt afspelen. Dit staat tegenwoordig op bijna iedere PC of laptop, dus zorg ervoor dat u de automatische update bij dit programma aanzet.

6) Zogenaamde software bedrijven die bellen: negeren
Er zijn tegenwoordig fraudeurs uit het buitenland die net doen alsof ze een medewerker zijn van Microsoft of een softwarebedrijf. Echte softwarebedrijven zullen u nooit zomaar opbellen. Deze fraudeurs maken u bang en proberen uw (bank) gegevens te achterhalen. Daarmee kunnen zij geld van uw bank afhalen. Niet opnemen en gelijk ophangen!

7) Wordt er op een internetpagina een virusscanner geadviseerd omdat u een virus zou hebben?

Aan het internetten en u wordt een nieuwe virusscanner geadviseerd omdat
zogenaamd uw computer besmet is met een virus? Gelijk weg klikken en uw browser eventueel opnieuw opstarten. Niet op klikken! Het is meestal

een advertentie om u een virusscanner aan te smeren tegen betaling.

8) Staat er HTTPS:// in de webbrowser bij het internetadres? Dan pas internetbankieren, inloggen bankgegevens invullen!

Wanneer u HTTPS:// voor het website adres ziet, dan kunt u er vanuit gaan
dat de site veilig is en kunt u internetbankieren. Daarnaast staat er ook een slotje
aan de bovenkant van de webpagina. Let hierop!

9) Bestanden van uw PC of laptop niet kwijtraken?  Maak een backup

Het kan soms voorkomen dat u bij een virus een gedeelte of al uw bestanden kwijt raakt. Inclusief foto’s. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Daarvoor is het altijd handig een backup te maken van uw bestanden, zodat deze ergens anders opgeslagen staan. Hoe u dit het beste kunt doen, staat beschreven in een handig artikel van de website veiliginternetten.nl : https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/ik-wil-een-back-van-mijn-bestanden-maken/ .

10) Privacy instellingen op belangrijke website en social media

Tegenwoordig is het op diverse social media en op allerlei sites zoals google zo gewoon geworden om bijna geen privacy meer gegevens te hebben en alles maar te delen. Er zijn voor diverse social media instellingen die uw privacy beschermen. De website mijnonlineindentiteit.nl heeft een artikel met de stappen die u zou moeten ondernemen geschreven. De link volgt hier: https://www.mijnonlineidentiteit.nl/social-media-privacy-instellingen/ .

Comment Section

0 reacties op “10 Tips om veiliger te internetten

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: