Page content

Wat is mijnoverheid?

 

Wat is MijnOverheid?

MijnOverheid is een digitale overheidsdienst die onder de verantwoordelijkheid valt van het ministerie van binnenlandse zaken. In het verleden ging alle communicatie met de overheid via de post (denk aan de blauwe brieven) of door middel van een fysiek bezoek aan het gemeentehuis of andere instanties. Inmiddels is ook de overheid met het digitale tijdperk meegegaan en biedt steeds meer diensten online aan. De verwachting is dan ook dat de brief in de toekomst volledig zal verdwijnen. Iedere Nederlander die 14 jaar of ouder is, heeft een account op MijnOverheid. Dit account is niet opzegbaar en is onderdeel van het Nederlandse burgerschap. MijnOverheid wordt beheerd door Logius, een organisatie dat meerdere overheidsbrede ICT voorzieningen beheert. MijnOverheid is wereldwijd te gebruiken.

 

Via MijnOverheid heeft u toegang tot persoonlijke gegevens van steeds meer overheidsorganisaties zoals de gemeente, de belastingdienst, het kadaster, RDW, SVB en het UWV. Het is een soort verzamelplaats van gegevens. U kunt dit dus zien als uw persoonlijke website voor overheidszaken. Hierop kunt u zien welke gegevens bekend zijn over uw persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP), uw werk, het AOW-pensioen, de perceel- of eigendomsgegevens van uw huis bij het Kadaster, uw voertuiggegevens bij de RDW of uw studie.

 

Door middel van MijnOverheid kunt u onder andere controleren hoe u bij de overheid (gemeente) geregistreerd staat en overzicht houden op zaken (zoals uitkeringen, subsidies en dergelijke) die u met de overheid heeft. Deze gegevens komen van diverse overheidsinstanties. Eventuele fouten kunt u dan ook niet via Mijn Overheid corrigeren, hiervoor zult u zich moeten wenden tot de organisatie die de gegevens verstrekt heeft.

Hoe werkt mijnoverheid? 

In de volgende instructievideo ziet u een beknopte uitleg van Mijnoverheid en Digid.

Wilt u meer video’s bekijken uit de cursus Mijnoverheid en Digid? Wordt dan voor maar 1 euro

lid en klik op de volgende link om direct de videocursus te volgen: https://digibeter.nl/openingsactie/

Post van MijnOverheid

Naast de verstrekking van gegevens biedt MijnOverheid ook de mogelijkheden om persoonlijke berichten te ontvangen en te versturen naar de betreffende overheidsinstantie door middel van de berichtenbox. Deze berichten hebben dezelfde juridische waarde als de berichten op papier. Op deze wijze kunt u uw post van de overheid digitaal beheren. De gemeente kan u bijvoorbeeld informeren dat u uw paspoort moet laten verlengen of het RDW kan u helpen herinneren dat uw auto gekeurd moet worden. Als er een bericht in uw berichtenbox staat, wordt u hierop geattendeerd door een e-mail in uw privé mailbox. U kunt ook aangeven als er overheidsinstanties zijn waarvan u géén berichten in de berichtenbox wilt ontvangen. De berichten van deze instantie zult u dan gewoon per post ontvangen. Dit laatste is echter niet mogelijk voor berichten van de belastingdienst, aangezien een aantal van deze berichten alleen nog maar digitaal verstrekt worden.

Op MijnOverheid wordt u ook digitaal geïnformeerd over de status van uw zaken die bij de overheid lopen. Hierbij kunt u denken aan een lopend subsidieverzoek, een vergunningaanvraag of een klacht. Op deze manier kunt u eenvoudig de huidige situatie van uw zaak monitoren en vindt u eenvoudig de weg naar de betreffende overheidsinstantie die de zaak op dat moment in behandeling heeft.

 

Hoe werkt MijnOverheid?

Door middel van het inloggen met uw DigiD kunt u veilig over uw gegevens beschikken. Deze DigiD gebruikt u ook om uw account op MijnOverheid te activeren. Na het activeren van uw account kunt u onbeperkt in- en uitloggen op dit account. Bij ieder bezoek van deze overheidssite zult u uw DigiD moeten invoeren om toegang te verkrijgen. Na gebruik van MijnOverheid is het verstandig om altijd uit te loggen. Dit voorkomt het misbruik van uw gegevens.

Het is verstandig om in te loggen met een gangbaar type computer, besturingssysteem en browser in een vertrouwde omgeving. Het gebruik van een computer in openbare ruimtes wordt dan ook afgeraden. Het is van belang om de computer die u gebruikt te beschermen met recente antivirus software. Indien u deze veiligheidsmaatregelen in acht neemt verkleint u de kans op onrechtmatig gebruik van uw gegevens en kan MijnOverheid als een prima hulpmiddel dienen om uw gegevens te beheren.

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is mijnoverheid?

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorieën heen: