Page content

Wat is Whatsapp en wat kunt u ermee?

Wat is WhatsApp?

 

WhatsApp is een berichtendienst tussen verschillende mobiele telefoons ter vervanging van sms’en. Whatsapp is eigendom van Facebook maar werkt wel als een losse app. Het is een zeer populaire app die veelvuldig wordt gebruikt op smartphones. Op een telefoon met Android kunt u, via het WhatsApp programma, berichten versturen en bellen via de internetverbinding. Het is vergelijkbaar met een SMS service, alleen dan over het internet.

Het bellen en versturen van berichtjes en afbeeldingen kost geen geld per gesprek of bericht maar voor het zogenaamde dataverkeer. Dit zit vaak in de bundel verwerkt. Gebruikt u WhatsApp via een wifi-verbinding, dan hoeft u niet voor het dataverkeer te betalen. Er zijn geen grenzen aan de lengte van een bericht.

 

De mogelijkheden van WhatsApp

 

WhatsApp heeft zeer veelzijdige mogelijkheden. Behalve het versturen van tekstberichten voor individuele ontvangers of voor geselecteerde groepen, kunt u foto’s, video’s, geluidsopnames en zelfs uw locatie via Google Maps versturen. Daarnaast is het mogelijk om via WhatsApp te bellen met een spraak- of video oproep.

 

WhatsApp werkt zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk: na installatie voert u uw nummer in en krijgt u direct een lijst van uw contacten die WhatsApp al geïnstalleerd heeft. U kunt dan direct beginnen met “WhatsAppen”.

 

Wie kan WhatsApp gebruiken?

 

Deze app is na het downloaden te gebruiken voor bezitters van een groot aantal moderne telefoons zoals de iPhone, een Android, BlackBerry, Symbian-toestel, Java-telefoon of Windows Phone 7. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om WhatsApp op de pc te gebruiken.

WhatsApp is zeer eenvoudig op uw smartphone te installeren via de Google Play functie. De installatie is zeer gebruiksvriendelijk ingericht en bestaat slechts uit enkele stappen. De installatie vindt plaats met uw eigen telefoonnummer.

 

Als u WhatsApp geïnstalleerd heeft ziet u op uw telefoon een groen icoontje, bestaande uit een combinatie van een telefoon in een gesprek wolkje. Als u hierop drukt komt u in het welkomstvenster uit met meerdere keuzemogelijkheden. Door middel van de instellingen kunt u een persoonlijke foto aan uw profiel toevoegen.

 

Berichten, foto’s of video’s versturen via WhatsApp

 

De optie “status” geeft mogelijkheden om de nieuwste updates van WhatsApp te installeren of video’s en foto’s te uploaden. De optie “chats” geeft u een overzicht van alle gesprekken die u ooit hebt gevoerd. Tik op een naam om het bericht te bekijken. U kunt uw bericht typen en verzenden door op het groene rondje met het “>” icoontje te drukken. De ontvanger krijgt dan een melding dat er een nieuw bericht is. Door het “✓” icoontje bij uw verzonden bericht kunt u zien of een bericht gelezen is. Als deze blauw kleurt, is dit bericht gelezen. Als u een bericht ontvangt zult u hierop geattendeerd worden door een WhatsApp icoontje op uw telefoon.

Een nieuwe chat (gesprek) kunt u aanmaken door in het welkomstvenster op het tekstballonnetje te drukken. U kunt dan een keuze maken uit uw contacten die in bezit zijn van WhatsApp en een conversatie beginnen.

 

Naast tekstberichten, kunt u ook foto’s, video’s, locaties, documenten, audiobestanden en contacten versturen. Deze kunt u toevoegen vanuit de “foto galerij” van uw telefoon.

 

Groepsgespreks-functie op WhatsApp

 

Naast het versturen van berichten aan individuele personen heeft WhatsApp ook een groepsgespreks-functie, dat de mogelijkheden geeft om een bericht naar meerdere mensen te zenden. Wanneer deze personen antwoorden, krijgen alle mensen in de groep dit te lezen. Hiervoor is het zeer eenvoudig om WhatsApp groepen aan te maken. Na het kiezen voor het tekstballonnetje kunt u kiezen voor de optie “groep”. Nu kunt u (maximaal 50) mensen uitnodigen deel te nemen aan de groep. Tik op de namen van de mensen die u wilt toevoegen en de pijl naar rechts. U kunt zelfs een “Groepsonderwerp” en eventueel een foto toevoegen.

 

Spraakberichten sturen en ontvangen met WhatsApp

 

WhatsApp biedt ook mogelijkheden om spraakberichten te versturen. Voor deze mogelijkheid opent u een (nieuw) chatbericht. Rechtsonder vindt u een pictogram van een microfoontje. Als u die indrukt en vasthoudt begint de opname. Deze kunt u voor het versturen nog terug luisteren en eventueel opnieuw inspreken. Als u een spraakbericht ontvangt, kunt u deze afspelen door op het play-teken (►) te tikken.

 

Bellen met WhatsApp

 

Het is ook mogelijk om te bellen met WhatsApp. Dit telefoonverkeer loopt via de internetverbinding. Doordat u geen extra belkosten maakt, is dit een interessante optie. Het gebruik van de 3G- of 4G-verbinding kost wel geld maar als u internet via wifi gebruikt is het bellen via WhatsApp kosteloos. Hiervoor gaat u naar een contact naar keuze. Daarna drukt u op de telefoonhoorn die rechtsboven staat afgebeeld. U krijgt dan een keuzemogelijkheid om een spraakoproep of een video-oproep te starten. Als u de keuze heeft gemaakt kunt u uw gesprek voeren en heeft u de mogelijkheid om uw gesprekspartner te zien bij het videobellen. Een overzicht van al uw oproepen vindt u als u de keuze voor “oproepen” maakt in het welkomstvenster van WhatsApp.

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is Whatsapp en wat kunt u ermee?

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorieën heen: