Page content

Wat is Spotify en hoe werkt het?

Wat is Spotify?

 

Spotify is een online muziekdienst, die vergelijkbaar is met Apple Music en Google Play Music. Deze online streamingdienst heeft als voordeel dat de muziek direct online wordt afgespeeld. Afgespeelde nummers worden dus niet op de harde schijf opgeslagen, waarmee u natuurlijk een hoop schijfruimte zult besparen.

 

De naam is een combinatie van ‘spot’ en ‘identify’. Het is een soort muziekdatabase die enkele tientallen miljoenen nummers bevat, en die voor iedere gebruiker toegankelijk is. Deze (van oorsprong Zweedse) muziekbibliotheek is sinds 2010 in Nederland actief en heeft snel aan populariteit gewonnen. Veel mensen gebruiken Spotify om de muzikale smaak te verbreden en nieuwe nummers en artiesten te ontdekken.

 

Spotify onderscheidt zich van andere muziekdiensten door het grote aantal gebruikers (het is één van de populairste applicaties van het moment) en het feit dat er gratis naar geluisterd kan worden. Wereldwijd is het de grootste streaming muziekdienst met meer dan 50 miljoen betalende gebruikers. Daarnaast maken tientallen miljoenen mensen gebruik van Spotify, waarbij de muziek wordt onderbroken door reclames.

 

Spotify app downloaden

 

De app voor iPhone, iPod touch en iPad is gratis te downloaden uit de App Store. Er zijn soortgelijke apps voor Android, Windows en Mac. De Apple Watch-app voor Spotify wordt door een externe ontwikkelaar gemaakt en werkt via Snowy. Alvorens u met de app aan de slag kunt, moet u éénmalig een account aanmaken. Dit kan door middel van een Facebook-account of door het invullen van een aantal persoonlijke gegevens (gebruikersnaam, wachtwoord, e-mailadres, geboortedatum en geslacht). De download start daarna automatisch. Voor meer informatie gaat u naar Spotify.com.

 

Spotify abonnementen

 

Er zijn vier abonnementen van Spotify waaruit gekozen kan worden:

 

 • Spotify Gratis – Luisteren op je mobiele telefoon, tablet en computer. Toegang tot het complete muziekaanbod, maar met beperkingen en reclames.
 • Spotify Premium – De betaaldienst zonder reclame
 • Spotify Premium voor studenten – Een korting op de betaaldienst voor studenten
 • Spotify Family – Het gezinspakket waarbij de dienst met korting wordt aangeboden, ieder gezinslid heeft een eigen account en persoonlijke afspeellijsten.

 

Het is kostentechnisch verstandiger om lid te worden via de Spotify website om geen kosten aan tussen partijen te hoeven afdragen. Spotify biedt mogelijkheden om de dienst een aantal dagen op proef te gebruiken. De gratis versie van Spotify heeft als nadeel dat de geluidskwaliteit hoorbaar minder is en dat de nieuwste muziek pas later te beluisteren is.

 

Spotify omvat alle denkbare genres, ook jazz en klassiek. Er is keuze uit tientallen miljoenen muzieknummers. Toch zijn er artiesten die er voor kiezen om albums niet of later op de muziekdienst aan te bieden. Dit omdat ze geen onderscheid kunnen maken tussen betalende en niet-betalende gebruikers. Om deze artiesten tegemoet te komen heeft Spotify gekozen om populaire albums niet meer gratis aanbieden op de releasedatum, maar pas enkele weken later. Betalende Spotify-gebruikers kunnen de albums wel beluisteren.

Nieuwe muziek ontdekken

 

Met de “Ontdekken-functie” krijgt u nieuwe muziek voorgeschoteld die geselecteerd wordt op basis van uw luistergeschiedenis. Hier kunt u artiesten ontdekken die u nog niet kent of die vergelijkbaar zijn met artiesten waar u veel naar luistert. Deze presentatie wordt wekelijks of dagelijks ververst.

 

Mogelijkheden met Spotify

 

Met Spotify heeft u meer mogelijkheden dan alleen muziek luisteren. U kunt met behulp van Spotify taalcursussen volgen, een historische speech beluisteren, leren mediteren of een instrument leren bespelen. Spotify werkt op de iPhone, iPad en desktop computers. Maar er zijn ook steeds meer manieren om de muziekdienst op audioapparatuur in huis af te spelen, hiervoor is wel een betaald abonnement is vereist.

 

Spotify heeft als voordeel dat het met een grote hoeveelheid apps en diensten samenwerkt. De mogelijkheden worden dus steeds uitgebreider. Het nadeel is dat er geen echte klantenservice voorhanden is waar u terecht kunt met vragen. U zult de status van uw abonnement zelf in de gaten moeten houden. Het aanbod verandert vrij regelmatig maar daarbij wordt er ook vaak gekozen om de abonnementsvormen aan te passen.

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is Spotify en hoe werkt het?

  Plaats een reactie


  *


  Klik gerust eens door onze categorieën heen: