Page content

Wat is een tablet en hoe werkt het?

Wat is een tablet en hoe werkt het?

 

Een tablet (PC) is eigenlijk een afgeleid product van de laptop. Het is een monitor met een complete ingebouwde computer, maar dan in zakformaat. Het woord “laptop” zegt het al, dit is een computer die vaak op schoot of op een bureau gebruikt wordt. De tablet is een kleinere versie hiervan. Een tablet is een kleine computer en is ook een stuk lichter in gewicht. U kunt deze in uw hand houden, gemakkelijk in een handtas vervoeren of onder uw arm meenemen. Tablets worden daarom ook wel “handheld computers” genoemd. Deze mobiliteit is het grootste voordeel van de tablet. Door verbinding te maken met het internet door middel van een Wifi-verbinding kunt u prima online werken.

 

Verschil tablet, laptop en een smartphone

 

Een tablet zit wat functionaliteiten betreft tussen een laptop en een smartphone in. Deze mini computer heeft niet alle mogelijkheden die een laptop wel heeft maar is wel iets uitgebreider dan een smartphone. De bediening van een tablet is vaak gemakkelijker dan bijvoorbeeld op een smartphone. Het scherm van een tablet is vaak kleiner dan een laptop en bij een tablet zit vaak geen keyboard. Het beeldscherm van de tablet is echter wel groot genoeg om de meeste websites volledig en in goede kwaliteit te kunnen bekijken. Daarnaast is het scherm prima geschikt om een film te kijken op locatie. Er zijn grofweg twee uitvoeringen met betrekking tot het beeldscherm: de 7/8 inch en de 10 inch. De scherpte van computer- en tablet-schermen worden aangegeven in pixels (aantal beeldpuntjes horizontaal x verticaal). Hoe hoger de getallen, hoe scherper het beeld. Het gemiddelde is 1280 x 800.

 

Functionaliteiten van een tablet

 

De tablet kunt u onder andere gebruiken voor zakelijk gebruik, het werken aan documenten, boeken lezen, video’s en foto’s te bekijken, surfen op het internet en spelletjes te spelen. Daarnaast kunt u met uw tablet diverse apps downloaden. Iedere tablet heeft via internet toegang tot een online winkel waar toepassingen voor uw handcomputer worden aangeboden. Deze toepassingen heten “apps”. Denk hierbij aan een weer app, een betaalapp, een parkeer app of een fiets app. Deze apps kunnen de gebruiker van nuttige informatie voorzien, kunnen handig zijn in het dagelijks leven of kunnen voor entertainment zorgen. App’s zijn als het ware toevoegingen voor uw tablet.

 

Een tablet is prima geschikt om het internet op te gaan. Met een behoorlijke internetverbinding met uw thuisnetwerk (Wifi) of uw mobiele dienst (3G/4G) kunt u zonder problemen de door u gewenste websites bekijken. In dit opzicht kunt u op uw tablet hetzelfde doen als op een laptop of PC en kan dit dus een prima aanvulling zijn op deze apparaten. Alle gangbare sociale netwerken (zoals bijvoorbeeld Facebook) zijn vaak volledig geïntegreerd op tablets en zijn met één druk op de knop beschikbaar. U kunt uw verschillende apparaten synchroniseren middels diverse cloud-diensten.

 

Besturingssysteem van een tablet

 

Een tablet werkt met een eigen besturingssysteem. Bij de Apple iPad is dit iOS, dat ook gebruikt wordt op de iPhone. Verder zijn Windows en het Android van Google veel gebruikte besturingssystemen op de tablet.

 

De bediening van een tablet

 

De tablets zijn voorzien van een (capacitief of resistief) touchscreen. Touchscreen is letterlijk vertaald aanraakscherm. Hierdoor is het mogelijk om met de vingers alle functies te bedienen. Dit in tegenstelling tot het verleden waarbij een een soort pen, stylus, gebruikt moest worden voor de bediening van de functies. Op het tablet verschijnt een toetsenbord in beeld waar de gebruiker dan met behulp het touchscreen de juiste tekens op aan kunt tikken. Fysieke toetsenborden zijn overigens wel optioneel verkrijgbaar.

 

Een tablet bevat diverse mogelijkheden om andere apparaten op aan te sluiten. Veel tablets hebben een aansluiting voor verbinding met de TV zodat een film ook op een groot scherm weergeven kan worden. Tablets beschikken ook over verschillende mogelijkheden om foto’s op te slaan en weer te geven. De foto-weergave van tablets is vaak juist uitgebreider en makkelijker dan die op een laptop of PC. Er zijn tablets die mogelijkheden bieden om uw foto’s met een SD card of USB aansluiting in te laden, maar meestal is dit ook draadloos mogelijk via Wifi. Door het touchscreen kunt u met uw vingers zeer eenvoudig door foto’s scrollen, inzoomen op foto’s en foto’s draaien.

 

Een tablet is ook zeer geschikt om spelletjes op te spellen. De beeldkwaliteit van de tablet is hier prima voor geschikt en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Door het mobiele karakter van de tablet kunnen geavanceerde technieken een nieuwe dimensie aan games toevoegen. Zo kunt u met de bewegingssensor in bepaalde tablets een game besturen door de tablet te bewegen, bijvoorbeeld in een race-spel.

 

Hoe werkt een tablet precies?

Wilt u weten hoe een tablet werkt? Op Digibeter kunt u een cursus volgen om deze te bedienen. In begrijpelijke taal en kleine stappen leggen wij u precies uit hoe een tablet werkt. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

  Comment Section

  4 reacties op “Wat is een tablet en hoe werkt het?


  Door mevr. h. van heijster op 4 april 2018

  Dus als ik het goed begrijp je kunt er niet mee telefoneren.


  Door jutta op 19 april 2018

  dat klopt inderdaad. maar als het mogelijk is om er een simkaart er in te stoppen kan je er wel mee bellen


  Door mevr. h. van heijster op 4 april 2018

  Dus als ik het goed begrijp je kunt er niet mee telefoneren.en moet je altijd een aparte telefoon hebben


  Door T. op 6 september 2018

  Ik heb een windows phone kan je daar ook mee je andriod tablet synchroniseren, ik wil er nl een kopen. graag een reactie

  Plaats een reactie


  *


  Klik gerust eens door onze categorieën heen: