Page content

Wat is een Smartphone en wat kunt u ermee doen?

Wat is een smartphone?  

 

Smartphones zijn mobiele internet computers waarmee u ook kunt bellen. De letterlijke vertaling van het Engelse “smartphone” is “slimme telefoon”. Deze vertaling dekt in dit geval ook volledig de lading. De smartphone is de volgende stap in de ontwikkeling van de mobiele communicatie. In principe valt elke telefoon waarmee u kunt internetten of bijvoorbeeld foto’s maken en verzenden, onder de noemer “smartphone”.

 

Met de mobiele telefoons uit één van de eerste generaties konden mensen “slechts” bellen en sms’en. Deze mobiele telefoons waren een kleine stap in een pijlsnelle ontwikkeling van de mobiele telefonie. De mobiele telefoons werden in snel tempo doorontwikkeld tot hele slimme telefoons die voorzien waren van steeds meer functionaliteiten: de smartphones, de geavanceerde telefoons die draaien op een speciaal ontworpen besturingssysteem.

 

Wat kunt u doen met een smartphone?

 

Naast het bellen en sms’en kunt u met een smartphone bij voorbeeld ook e-mailen, chatten, filmen, internetten, foto’s versturen, teksten invoeren, uw Facebookprofiel bijhouden, routes plannen of muziek luisteren. Hiervoor is een internetverbinding noodzakelijk. Smartphones worden zowel los verkocht als in combinatie met speciale abonnementen waarin internet vaak inbegrepen is.

 

Een smartphone heeft dus bijna dezelfde functionaliteiten als een desktopcomputer al is een smartphone een stuk kleiner en hebben de toestellen veel minder geheugen dan een reguliere computer. Voor veel bekende programma’s en spelletjes zijn er inmiddels speciale versies gemaakt voor smartphones.

 

Iedere smartphone heeft via internet toegang tot een online winkel waar toepassingen voor de telefoon worden aangeboden. Deze toepassingen heten “apps”. Denk hierbij aan een weer app, een betaalapp, een parkeer app of een fiets app. Deze apps kunnen de gebruiker van nuttige informatie voorzien, kunnen handig zijn in het dagelijks leven of kunnen voor entertainment zorgen. App’s zijn als het ware toevoegingen van de smartphone.

 

De bekendste smartphones

Er zijn diverse smartphones op de markt. De bekendste smartphones zijn de iPhone van Apple en telefoons met Android erop, van verschillende merken (zoals Samsung). Er is een kleine groep telefoons dat gebruik maakt van Windows.

 

De iPhone

De iPhone is een mobiele telefoon van Apple. De iPhone is een combinatie van een telefoon, de muziekspeler iPod en een PDA handcomputer. Deze combinatie wordt aangestuurd door het  iOS besturingssysteem. Dit is een zeer populaire telefoon, die veel gebruikt wordt. Het apparaat heeft zeer veel functionaliteiten zoals mailen, bellen, internetten, muziek luisteren, fotograferen en video opnames maken.

 

Een iPhone is erg duur maar in combinatie met een abonnement hoeft u veel minder voor een abonnement te betalen. Er zit veel verschil in het aanbod van abonnementen. De meeste abonnementen werken met datalimieten die afgestemd zijn op de hoeveelheid gebruik van het internetverkeer (dataverkeer).

Android toestellen

De grootste concurrent van de iPhone zijn de smartphones van Samsung zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy. Deze smartphones zijn een stuk voordeliger en draaien (net als smartphones van verschillende andere fabrikanten) op het Android besturingssysteem.

De “winkel” waarin u (gratis en betaalde ) apps kunt krijgen voor Android-toestellen heet Google Play Store. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het aanbod een stuk kleiner is dan bij Apple, dat veel populairder is. Hierdoor heeft dit besturingssysteem ook minder prioriteit bij de aanbieders van de verschillende apps.

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is een Smartphone en wat kunt u ermee doen?

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorieën heen: