Page content

Wat is een Smart TV en wat kunt u ermee?

Wat is een Smart TV en wat kunt u ermee?

 

Een Smart tv is een tv die verbonden kan worden met het internet en die hierdoor toegang geeft tot interactie met de tv en online content. Door middel van wifi of een kabel komt deze verbinding met het thuisnetwerk tot stand. De letterlijke vertaling van de “smart tv” is de “slimme tv” en dat worden dit soort televisies ook door de apps die kunnen worden geïnstalleerd om de functionaliteiten mee uit te breiden.

 

Het is mogelijk om met Netflix en YouTube video’s te streamen, gemiste uitzendingen terug te kijken en op internet door pagina’s heen te bladeren. Bijna iedere nieuwe tv die op de markt wordt gebracht is tegenwoordig uitgerust met Smart-tv. Het is geen speciale tv maar een functie die wordt geleverd bij vrijwel iedere middenklasse en topklasse tv’s.

 

Het programma dat al deze functies mogelijk maakt wordt “een smart platform”genoemd. Ieder merk heeft een eigen smart platform. Samsung gebruikt de Smart Hub dat gebruik maakt van het Tizen systeem, gebruikers van Philips en Sony kijken met behulp van Android TV en LG installeert op het gebruiksvriendelijke WebOS platform.

 

Wat zijn de mogelijkheden van Smart tv?

 

Met een Smart-televisie kunt u films en series op aanvraag bekijken (on demand) wanneer het u uitkomt. Op ieder gewenst moment kunt u de uitzending opvragen. De smart tv zal zelfs kijk suggesties doen. Daarnaast kunt u onder andere apps downloaden en (op uw grote scherm) gebruik maken van social media en surfen op het internet. Voor deze laatste functie is een web browser in de tv gebouwd. De browser werkt over het algemeen net als Safari of Chrome, zodat de webpagina’s ongeveer net als op de computer worden weergegeven. Navigeren kunt u doen met uw afstandsbediening maar om de bediening van het systeem makkelijker te maken kunnen de fabrikanten van de smart tv’s ook accessoires als keyboards leveren. Dit zal een tekstinvoer makkelijker maken.

 

De applicaties zijn een belangrijk onderdeel van een “slimme” tv.

De meest gebruikte applicaties voor de smart tv zijn: Netflix, YouTube, Spotify, Facebook, Twitter, Skype, Uitzending Gemist, RTL XL, Videoland en Pathé Thuis. Fabrikanten hebben voor de nieuwste generatie Smart tv’s hun eigen applicatiewinkel in het leven geroepen waarbij u de diverse applicaties (programma’s) kunt downloaden. U kunt op dit vlak uw tv vergelijken met de computer. U kunt een applicatie (betaald of gratis) downloaden en deze wordt geïnstalleerd op uw tv.

 

Samsung smart tv

 

Samsung is al jarenlang actief op de markt van Smart-tv’s. De nieuwste tv’s van het merk worden uitgerust met Tizen, een handig besturingssysteem waar ontwikkelaars eenvoudig nieuwe apps voor kunnen ontwikkelen. Het aanbod van apps is dan ook groot en de mogelijkheden zijn uitgebreid. Er is een groot aanbod aan apps zoals Twitter, Facebook, Skype, Netflix, Spotify en Pathé Thuis. Er wordt een handige tv gids gepresenteerd en het is mogelijk om op aanvraag de nieuwste films en tv-programma’s te zien. Daarnaast is het systeem aan uw smartphone te koppelen om op tv te kunnen genieten van uw eigen foto’s, video’s en muziek.

 

Philips smart tv

 

Ook Philips is zeer actief op de markt van smart tv’s waarmee u van internettoegang en apps kunt genieten. De smart-tv’s van Philips draaien op Android, het populaire besturingssysteem van Google, dat bekend is van smartphones en tablets. Dit zorgt ervoor dat u uw mobiele apparaten kunt synchroniseren. Ook dit merk heeft een groot aantal apps waaruit u kunt kiezen, zoals verschillende social media-kanalen en de Philips Cloud TV-app. Met deze laatste app kunt u uw favoriete programma’s opslaan. Daarnaast krijgt u aanbevelingen voor tv programma’s naar aanleiding van uw kijk voorkeuren. Met veel Smart-tv modellen van Philips kunt u foto’s en video’s van uw eigen telefoon of tablet op de televisie bekijken. Door middel van Easylink heeft u vaak maar één afstandsbediening nodig om alle aangesloten apparaten te bedienen, inclusief blu-ray-speler en home cinema-systeem.

 

De smart tv van LG

De Smart-televisies van LG hebben net zoveel mogelijkheden als de tv’s van de bovengenoemde merken. U kunt onder andere gebruik maken van Netflix, Spotify, Skype, Facebook, Twitter en YouTube. LG gebruikt WebOS als besturingssysteem. Dit systeem staat bekend om zijn overzichtelijke structuur en eenvoudige gebruik voor iedereen.

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is een Smart TV en wat kunt u ermee?

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorieën heen: